TOP 10 CIEKAWOSTEK O CZEKOLADZIE
Czy słyszeliście o wybuchającej tabliczce czekolady? Albo o tym, że zapach brązowych rarytasów sprzyja kupowaniu romansów? A od zjedzenia ilu tabliczek można umrzeć? Poznajcie czekoladowe ciekawostki – jest ich aż 10! Jakie są najbardziej zaskakujące właściwości czekolady?
Ale na początek trochę o historii czekolady...
Wszystko zaczęło się 4000 lat temu na terenie obecnego Meksyku, gdzie odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Pierwszymi osobami, które przygotowywały czekoladę byli Olmekowie i pili ją podczas ceremonii, a także używali jako lekarstwa. Majowie z kolei uważali czekoladę za napój bogów i mieszali ziarna kakaowe z papryczkami chili, wodą oraz skrobią kukurydzianą. Popularne stało się wręczanie gościom czekoladowe upominki.
W 1528 roku konkwistador Herman Cortez przywiózł kakaowy specyfik do Hiszpanii, która przez prawie wiek trzymała ją w tajemnicy przed innymi państwami. W 1615 roku czekolada pojawiła się we Francji.
Niedługo potem gorzką wersję czekolady wzbogacono o cukier i miód.
Na samym początku czekolada była towarem luksusowym, pitym przez osoby bogate. Aktualnie czekoladę pokochał cały świat i jest ona powszechnym łakociem.
1. Drzewo kakaowca rośnie nawet przez 200 lat! Nie jest to jednak tak, że raz zasadzi się kakaowiec i potem przez lata czerpie z niego profity. Ziarna nadające się do wykorzystania są wytwarzane tylko przez 25 lat. Kakaowiec pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Najwięcej upraw kakaowców jest obecnie w Afryce.
2. Majowie, którzy wynaleźli czekoladę traktowali ją jako towar luksusowy i środek płatniczy. Zresztą Majowie rzadko używali do płacenia monet, a zamiast tego stosowali handel wymienny. Jak podają źródła historyczne, jeszcze w XVI wieku Hiszpanie w czasie ekspansji kolonialnej płacili za pracę kakaowcem.
3. Ciemna czekolada jest uważana za najkorzystniejszą dla zdrowia. Tak samo zdrowa nie jest jednak odmiana mleczna lub biała. O tym, czy czekolada jest zdrowa decyduje stosunek ilości kakao do cukru. Gorzka czekolada nie tylko poprawia nastrój, ale także działa antynowotworowo oraz chroni pamięć i opóźnia starzenie się skóry. Zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Zdaniem naukowców przed udarem mózgu może nas uchronić zjedzenie jednej lub dwóch tabliczek czekolady tygodniowo.
4. W czasie II wojny światowej Niemcy używali dość osobliwej bomby pokrytej czekoladą, która wybuchała w 7 sekund po odłamaniu kawałka smakołyku! Podobno naziści chcieli dokonać zamachu na Winstona Churchilla właśnie za pomocą wybuchającej tabliczki.
5. Nie tylko jako środek płatniczy służyła Majom czekolada! Wykorzystywali ją w wielu rytuałach w czasie ceremonii religijnych czy ślubów. Czasami ten pyszny trunek zastępował nawet krew!
Z kolei wodzów Majowie grzebali razem ze słoikami z kakaowym produktem. Jest też ciemna strona tego trunku, czyli składano ofiary z ludzi w intencji dobrych zbiorów kakaowca.
6. Najwięcej czekolady na świecie jedzą mieszkańcy Stanów Zjednoczonych. Zjadają oni ponad 50% zasobów kakaowego smakołyku świata. Europejczycy natomiast zjadają 40% światowych zasobów, a mieszkańcy pozostałych kontynentów 10%.
7. Czy wiedzieliście o tym, że zapach czekolady sprzyja kupowaniu książek? Rozpylając w sklepie aromat ziaren kakaowca właściciele księgarni generują większą sprzedaż, szczególnie książek kulinarnych i powieści romantycznych.
8. Wiele rzeczy powstaje przez przypadek i tak było również w przypadku mlecznej odmiany czekolady. W roku 1979 do wielkiego kotła z czekoladą wrzucono skondensowane mleko!
9. Najdroższa na świecie tabliczka czekolady została sprzedana w 2001 roku za 687 dolarów w czasie pierwszej ekspedycji na Antarktykę
10. Czy myśleliście kiedyś o tym, aby wykąpać się w rzece kakaowego pokarmu bogów? Taka rzeka powstała w 1971 roku na potrzeby filmu "Willy Wonka i Fabryka Czekolady". Niestety nie pachniała ona tak pięknie jak mogłoby się wydawać... Mieszanka kakao, śmietanki, wody i tłuszczu szybko zamieniło się w nieprzyjemny aromat.
0 comments