10 NAJDROŻSZYCH POTRAW ŚWIATA
10 najdroższych potraw świata
1. Ogromne włoskie trufle
To rarytas, który niewątpliwie trudno wyhodować. Bowiem koszt takiej hodowli to, aż 216 tysięcy dolarów! Trufle rosną w harmonii z drzewem żywiciela, umożliwiając drzewu przyjmowanie fosforu, podczas gdy trufla otrzymuje cukry, dzięki czemu może rosnąć. Starożytni Grecy uważali, że trufle powstają, gdy błyskawica uderzy w wilgotną ziemię. Trufle to grzyby, które prawdopodobnie zaczęły rosnąć pod ziemią, aby pokonać pożary lasów, suszę i ciężkie zimno.
2. Kawior Almas
Produkowany w Iranie, serwowany wyłącznie w londyńskim Caviar House & Prunier. Cena - 25 tysięcy dolarów.
Czarny kawior – szlachetna odmiana kawioru. Gatunek i jakość czarnego kawioru ocenia się na podstawie wielkości jego ziaren i koloru oraz gatunku ryb, z których został otrzymany.
awior Almas to towar luksusowy, który produkowany jest w Iranie. Ten symbol luksusu ocenia się na podstawie wielkości ziaren, koloru oraz gatunku ryb, z których został otrzymany. To czyni go tak bardzo ekskluzywnym. Kawior pochodzi z ikry białych jesiotrów z Morza Kaspijskiego i istnieje tylko jeden sklep, gdzie można go kupić - jest to Almas Caviar House & Prunier w Picadilly w Londynie, w Wielkiej Brytanii.
Samo opakowanie też nie jest tanie, bo kawior jest sprzedawany w puszce z 24 karatowego złota. Cena to 25 000 dolarów (ok. 97 tys. zł). Ciekawostką może być sama jego nazwa, bo słowo "Almas" oznacza po rosyjsku diament, co tylko odzwierciedla luksus zamknięty w pudełeczku. Jeśli chcesz spróbować tego kawioru, możesz kupić małą puszeczkę za skromne 1250 dolarów (ok 5000 zł).
3. Melony Yubari
Te melony rosną wyłącznie w japońskim mieście Yubari i należą do najsmaczniejszych oraz najdroższych (cena - 22,872 dolarów). Skąd się bierze tak wysoka cena? Znawcy mówią, że chodzi o smak owoców. Są bardzo słodkie, najsłodsze na świecie. Mówi się, że to dzięki wysokiej zawartości popiołu wulkanicznego w glebie, na której rosną. Niezwykle cenne melony uprawiane są na wyspie Hokkaido w Yubari. Są idealnie okrągłe i charakteryzują się gładką skórką.
4. Czarny arbuz
Densuke Prawdziwy rarytas. Uprawia się go tylko w regionie Hokkaido. Miąższ czarnego arbuza Densuke jest twardy, kruchy i soczysty. Cena - 6, 100 dolarów.
Ten niebywale rzadki rodzaj arbuza uprawiany jest wyłącznie na wyspie Hokkaido w Japonii. Rocznie uprawia się zaledwie 10 000 sztuk tych owoców. O wysokiej jakości arbuza świadczy jego twardość, kruchość i słodycz. Ten owoc waży blisko 8 kilogramów, a rekordowa cena, za jaką został do tej pory sprzedany wynosi 6100 dolarów (ok 24 tys. zł). Jednak ci, którzy go próbowali, mówią, że różnica między zwykłym arbuzem a arbuzem Densuke nie jest tak duża.
5. Pizza Domenico Crolli
Włoski kucharz Domenico Crolla piecze pizze-portrety, do których nie szczędzi dodatków. Homar marynowany w koniaku, kawior, sos pomidorowy, szkocki łosoś wędzony, a nawet płatki 24-karatowego złota. Nic więc dziwnego, że na taki smakołyk wydamy ponad 4 tysiące dolarów.
6. Samundari Khazana Curry z Bombay Brasserie w Londynie
Krab z Davon, białe trufle, kawior z bieługi, jadalne złoto w listkach, szkocki homar, cztery ślimaki abalone i przepiórcze jajka - to wszystko znalazło się w serwowanym na życzenie przez restaurację Bombay Brasserie curry. Pretekstem do stworzenia owego kulinarnego dzieła była premiera filmu "Slumdog. Milioner z ulicy". Cena - 3,200 dolarów.
7. Stek z wołowiny Wagyu
Istnieje legenda, że cena tej potrawy (2, 800 dolarów) ma związek ze sposobem hodowania krów. Mają być one rzekomo pojone najlepszymi trunkami oraz żywione ekologicznie. Czyżby bezstresowe życie krów miało bezpośredni wpływ na wysoką jakość mięsa? Na to wygląda.
8. Frittata Zillion Dollar z homarem
W nowojorskim hotelu Le Parker Meridien można kupić omlet, którego cena wynosi 1000 dolarów. Jego składniki to: szczypce homara, 10 uncji kawioru Sevruga oraz sześć jajek.
Omar, kawior i 1 000 dolarów (ok. 3 500 zł) za porcję to Zillion Dollar Frittata z menu restauracji Norma w nowojorskim Le Parker Meridien Hotel.
Frittata to danie przypominające nasz nieco mniej poetycki… omlet. Bazą dla jego nadzienia są warzywa i owoce morza. W przypadku tej wyjątkowej i najdroższej na świecie frittaty nadzieniem jest 300 g kawioru sevrugi z regionu Morza Kaspijskiego (30 g kosztuje ok. 65 dolarów). Danie jest przeszło 7-krotnie droższe od dotychczasowego rekordzisty, The Planet’s Costliest Omelette z londyńskiego Bosidale - tu danie z jaj mewy, homara, krabów i trufli kosztuje zaledwie 90 funtów (ok. 490 zł).
9. Bajgiel w Westin Hotel
Ten ekskluzywny przysmak (cena - 1000 dolarów) podawany jest w nowojorskim Westin Hotel z serem, śmietaną, białą truflą, jagodami goji oraz... jadalnym złotem!
10. Grzyby maitake i matsutake
Rosnące na terenie Azji, Północnej Ameryki oraz Europy, należą do najdroższych grzybów świata (1 kg kosztuje tysiąc dolarów). Jest to bardzo rzadki gatunek i prawdopodobnie właśnie to decyduje o jego wysokiej cenie.
Grzyby jako takie od wieków są ważną częścią kuchni japońskiej. Do najcenniejszych należy odmiana Matsutake, spotykana też w Korei, Chinach i kilku innych miejscach na świecie.
Cenne grzyby żyją w symbiozie z korzeniami drzew i nigdy nie pojawiają się w tym samym miejscu więcej niż jeden raz. Co więcej, rosną jedynie pod czerwoną sosną japońską. Kilogram ekskluzywnego przysmaku kosztuje 2 tys dol. Grzyby są mięsiste, mają łagodny, delikatny smak i aromat. Japończycy nazywają Matsutake "królem smaku jesieni" i podają je wyłącznie na specjalne okazje.
0 comments